Hakukoneet – lista kaikista hakukoneista
Hakukoneita on, mutta vain yksi joka oikeastaan on synonyymi hakukoneelle, ja se on Google. Kun tehdään hakukoneoptimointia niin Google on se johon verrataan ja jonka pohjalta SEO eli hakukoneoptimointi tehdään. Google on suosituin ja käytetyin hakukone ja sitä käyttää 97% suomalaisista hakukoneiden käyttäjistä.
Muiden hakukoneiden käyttäjämäärät ovat: Bing 12%, DuckDuckGo 7%, Yahoo! 7%, Ecosia 2%, Search.com 2%, Yandex 2%, Ask.com 1%, AOL ja WebCrawler 0%.
Hakukoneista seuraavaksi suosituimmat Yahoo ja Bing haut tehdään samasta lähteestä, kumpikin käyttää lähteenään Microsoftin Bingia.
Yleisimmät hakukoneet osaavat kaikki näyttää hyviä perustuloksia hakijalle. Erikoistuneemmat hakukoneet sijaitsevat eri alustojen sisällä kuten Youtube, Ebay tai vaikka Applen App Store.
Esittelemme tässä artikkelissa mitä kaikkia hakukoneita on olemassa, löydät täältä 30 suosituinta hakukonetta.
Hakukoneet lista – 30 tunnettua
- Google.com
- Bing.com
- Yahoo.com
- Yandex.ru
- Baidu.com
- DuckDuckGo.com
- Ecosia.org
- WolframAlpha.com
- Startpage.com
- Swisscows.com
- Mojeek.com
- Gibiru.com
- Qwant.com
- Search.ch
- Naver.com
- Dogpile
- Disconnect
- Mamma
- Searx
- MetaGer
- Amazon
- Youtube
- EBay
- App Store
- Play Store
- Google Trends
Vaihtoehtoiset hakukoneet
Näiden ”vaihtoehtoisten” hakukoneiden joukossa on ominaisuuksia, jotka tarjoavat etuja verrattuna Googlen vastaaviin. Esimerkiksi DuckDuckGo.com ja Yippy.com tarjoavat käyttäjilleen vahvan yksityisyydensuojan, kun taas Ecosia.org sitoutuu istuttamaan puita sitä enemmän, mitä enemmän hakukoneella tehdään hakuja.
Mitä tarkoittaa hakukone?
Lainaus wikipediasta
Hakukone on web-pohjainen ohjelma, joka etsii jatkuvasti Internetistä (varsinkin Webistä) uusia sivuja eritellen ja liittäen ne hakemistoonsa erityisten hakusanojen mukaan. Näitä hyväksi käyttäen hakukone tulostaa käyttäjän syöttämiä hakusanoja lähimpänä olevat sivut.
Hakutuloksiin vaikutetaan hakukoneoptimoinnin keinoin
Google on suosituin hakukone aina vain
Googlella on Suomen hakukonemarkkinoilla lähes 97% monopoliasema ja maailmallakin sen markkinaosuus on noin 92%. Yleisellä tasolla voidaan todeta että Google on käyttäjien mielestä paras hakukone.
Suositumpien hakukoneiden markkinaosuuksia:
Googlen hakukone aloitusnäyttö
Hakukoneet vertailu – käytetyimmät hakukoneet ja markkinaosuus vuonna 2022
- Google 91.9%
- Bing 2.88%
- Yahoo! 1.51%
- Yandex 1.28%
- Baidu 1.14%
- DuckDuckGo 0.69%
Viite: Statscounter.com sivuston tilasto
Useat hakukoneet nauttivat omistautuneen käyttäjäkuntansa lojaaliudesta, ja vaikka niiden markkinaosuus voi olla prosentteina mitattuna pieni, niiden käyttäjämäärät yltävät silti miljooniin tai jopa kymmeniin miljooniin.
Seuraavaksi suosituimmat hakukoneet Googlen jälkeen
Bing.com
Microsoftin Bing on maailman toiseksi suurin hakukone, jolla on erityisen vahva asema Yhdysvalloissa, missä sen markkinaosuus ylittää 20 %. Bing toimii samalla periaatteella kuin Google, keräten tietoja kuten käyttäjien hakuhistorian ja sijainnin, ja käyttäen näitä tietoja sekä hakutulosten että mainosten kohdentamiseen.
Bing tukee suomen kieltä ja pyrkii houkuttelemaan käyttäjiä tarjoamalla heille sähköpostitilin ja pilvitallennustilaa. Windows-käyttöjärjestelmän käyttäjille Microsoft on kehittänyt erityisen palkinto-ohjelman, jossa Bingin käyttäjät voivat ansaita pisteitä. Nämä pisteet ovat käytettävissä muun muassa elokuvien tai sovellusten ostoihin.
Yahoo.com
Yahoo on kolmanneksi suosituin hakukone maailmassa. Se on ollut kauemmin toiminnassa kuin Google. Yahoo hyödyntää tulosten etsimisessä Microsoftin Bingiä, joten hakutulokset ovat suunnilleen samat kuin Bingillä. Yahoo kerää niin ikään käyttäjänsä tietoja ja hyödyntää niitä mainosten ja hakutulosten kohdentamiseen.
Vaikka Yahoo:ta ei Suomessa paljon käytetä, niin sen Flickr -kuvapalvelu on silti yksi suosituimpia kuvapalveluita valokuvausta harrastavien keskuudessa.
Fi.search.yahoo.com-sivusto toimii suomeksi.
Baidu.com
Baidu on Kiinalainen hakukone ja sillä on johtava markkina-asema kotimaassaan. Baidu muistuttaa ulkonäöltään Googlea ja on myös samalla tavalla mainosrahoitteinen.
Baidu on Kiinan hallinnon kontrollissa ja etenkin politiikkaa käsittelevät sivut joko blokataan tai sensuroidaan. Joten tuloksiin tulee suhtautua varauksin. Hakutulokset ovat pääasiassa Kiinaksi.
Yandex.ru
Yandex on Venäjän suosituin hakukone ja se on maailmanlaajuisesti neljänneksi suurin, jota yli 60% venäläisistä käyttää. Se palvelee erityisesti kyrillistä kirjoitusjärjestelmää käyttäviä, toimien laajalti koko kyrillisen maailman hakukoneena. Yandex on kehittänyt itsenäisesti oman hakukoneteknologiansa, mikä tekee sen hakutuloksista erilaiset verrattuna Googleen tai Bingiin.
Yandexin käyttöliittymä on yksinkertaistetumpi kuin Googlella tai Bingillä. Kuten Google, Yandex seuraa myös käyttäjiensä toimintaa. Yandexia ei ole saatavilla suomenkielisenä versiona.
DuckDuckGo.com
DuckDuckGo hakukonetta voi käyttää jos haluaa yksityisyyttä.
DuckDuckGo hakukone on yksityisyyttä arvostava eikä tallenna käyttäjien tietoja.
Duckduckgo hakutulokset tulevat Bing.com sivustolta sekä tietyistä muista hakukoneista. Sen hakutulokset ovat erilaiset kuin Googlessa, sillä se ei hyödynnä lainkaan Googlen hakukonetta.
DuckDuckGo:n pääsivu on suomenkielinen.
Muut erikoistuneemmat hakukoneet
Internetissä on satoja hakukoneita. Seuraavat 5 hakukonetta ovat hieman spesiaalimpia kuin edellä mainitut. Vaikka ne eivät ole tunnettuja, niin silti ne voivat olla parempia omalla alallaan kuin ns. “yleishakukoneet”.
WolframAlpha.com
WolframAlpha on hakukone, joka keskittyy erityisesti matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian aloille. Sen avulla voi saada erikoistuneita hakutuloksia myös yhteiskunnallisista kysymyksistä ja arkipäivän ongelmista. Toisin kuin monet muut hakukoneet, WolframAlpha tarjoaa tulokset pääasiassa taulukkojen, kaavioiden ja tilastollisten analyysien muodossa, mikä tekee siitä erinomaisen työkalun numerotietojen tutkimiseen ja monimutkaisten laskelmien suorittamiseen.
Wolfram Research lanseerasi WolframAlphan vuonna 2009, ja sen toiminnot perustuvat Mathematica-laskentaohjelman käyttöön datan analysoinnissa ja käsittelyssä. Palvelu sopii erinomaisesti esimerkiksi tilastoanalyysien laatimiseen ja jopa oman Facebook-käyttäytymisen syväanalyysiin.
Startpage.com
Startpage tunnetaan maailman anonyymeimpänä hakukoneena, joka suojaa käyttäjän henkilökohtaisia tietoja eikä seuraa heidän online-toimintaansa, mahdollistaen näin täysin anonyymit haut. Startpage tarjoaa Googlesta saatavat hakutulokset yhdellä merkittävällä erotuksella: toisin kuin Google, joka käyttää hyväksi käyttäjien henkilökohtaisia tietoja, Startpage.com mahdollistaa haut, jotka eivät paljasta käyttäjän identiteettiä. Tämä tekee Startpagesta hyvän vaihtoehdon niille, jotka haluavat Googlen hakutulokset ilman yksityisyysongelmia. Lisäksi, kun käytössä on family filter, ei Startpage näytä edes Googlen mainoksia.
Startpage ei tallenna käyttäjän IP-osoitetta, mikä varmistaa yksityisyyden säilymisen haun aikana. Hakukoneen käyttöliittymä on saatavilla myös suomeksi
Ecosia.org
Ecosia on ympäristöystävällinen hakukone. Se käyttää energiana aurinkosähköä ja istuttaa puita ympäri maailmaa. Ecosia lupaa lahjoittaa puita sitä enemmän mitä enemmän sen kautta hakuja tehdään ja mainoksia klikataan.Yhden puun istuttamiseen tarvitaan noin 45 hakua.
Ecosia.com kerää hakutulokset Bing.comista. Ecosia kertoo arvostavansa yksityisyyttä eikä kerää käyttäjiensä tietoja.
Mojeek.com
Mojeek tarjoaa ainutlaatuisen hakualgoritmin ja -teknologian, joka ei nojaa suosittuihin hakukoneisiin kuten Googleen, Bingiin tai Yandexiin. Tämä tekee siitä hyvän vaihtoehdon, jos etsit erilaisia hakutuloksia. Lisäksi Mojeek kunnioittaa käyttäjien yksityisyyttä eikä seuraa heidän verkkoaktiviteettejaan, tallenna hakuhistoriaa tai luo käyttäjäprofiileja. Hakutuloksissa ei myöskään näy kohdistettuja mainoksia.
Gibiru.com
Gibiru on hakukone, joka tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden suorittaa täysin anonyymejä hakuja käyttämällä heidän VPN-palveluaan. Kun suoritat haun Gibirun kautta, hakusi ei yhdistä IP-osoitettasi hakutuloksiin. Gibiru sopii erityisesti niille, jotka etsivät vaihtoehtoisia lähteitä Googlen tarjoamien tulosten ulkopuolelta. Hakukoneessa voit valita näyttääkö se ”kaikki tulokset” tai ”sensuroimattomat tulokset”, joiden joukossa voi olla myös Googlen sensuroimia tietoja. Monille käyttäjille tällainen tulosten määrä voi olla yllättävää. Lisäksi Gibiru näyttää hakutermiisi liittyviä mainoksia hakutulosten yläosassa.
Search.ch
Search.ch on sveitsiläinen hakukone, joka käyttää ”web crawleria” etsiäkseen tietoja erityisesti Sveitsin kansallisilta verkkotunnuksilta .ch ja .li. Lisäksi se hyödyntää manuaalisesti päivitettyä luetteloa, joka sisältää sveitsiläisiä sivustoja muilta domaineilta. Tämä kansallinen hakukone tarjoaa mahdollisuuden suodattaa hakutulokset alueellisesti, esimerkiksi kantonin tai kaupungin perusteella.
Swisscows.com
Swisscows on Sveitsistä peräisin oleva lapsiturvallinen hakukone, joka ei näytä mitään lapsille haitalliseksi katsottavaa sisältöä. Esimerkiksi pornoon liittyviin hakusanoihin se ei tarjoa tuloksia. Tämä hakukone ei seuraa käyttäjiensä toimintaa, vaan tarjoaa anonyymin hakukokemuksen. Swisscows.com ei ole käytettävissä suomen kielellä.
Qwant.com
Qwant on ranskalainen ja laajemmin eurooppalainen hakukone joka kunnioittaa yksityisyyttäsi. Qwant ei seuraa käyttäjiään tai personoi hakutuloksia välttääkseen käyttäjien joutumisen ns. suodatinkuplaan, jossa hänelle esitellään ainoastaan tuloksia jotka sopivat hänen aikaisempaan hakuhistoriaan tai maailmankuvaan.
Qwant mainostaa olevansa internetin eettisin hakukone.
Naver.com
Mitä tuntemattomampia hakukoneita on olemassa Googlen lisäksi? – Naver ainakin on tuntemattomampi.
Googlen ohella maailmalla on useita muita hakukoneita, kuten Naver, joka on eteläkorealainen hakukone ja verkkopalvelu. Naver on Etelä-Korean markkinajohtaja yli 70 % osuudellaan hakumarkkinoista. Naver perustettiin vuonna 1999 joukon entisten Samsungin työntekijöiden toimesta, ja siitä lähtien se on ollut dominoiva toimija Koreassa hakukonealalla.
Metahakukoneet
Metahakukoneet toimivat yhdistämällä useiden eri hakukoneiden tietokannat ja tekevät hakuja näistä yhtä aikaa. Tällainen hakukone kerää ja suodattaa parhaat tulokset kustakin mukana olevasta hakukoneesta ja näyttää ne yhtenäisenä hakutuloksena. Tämä menetelmä mahdollistaa erityisten dokumenttien löytämisen, jotka saattavat jäädä muiden hakukoneiden ulottumattomiin. Metahaku helpottaa myös tulosten käsittelyä, sillä se tarjoaa käyttäjälle valikoiman 200–500 kaikkein relevanteinta tulosta.
Metahakukoneita ovat:
- MetaGer
- Disconnect
- Dogpile
- Mamma
- Searx
Wikipedian luettelo kaikista hakukoneista
Muita hakukoneita
Monet sosiaalisen median palvelut ovat myös suuria hakukoneita. Ne eroavat perinteisistä hakukoneista sillä että ne hakevat tietoa omasta alustastaan.
Esimerkkejä toisen tyyppisistä hakukoneista:
- Youtube
- Amazon
Miten Google asetetaan hakukoneeksi?
Vaikka useimmissa selaimissa Google on oletushakukoneena, voit varmistaa seuraavilla toimenpiteillä, että Google on tietokoneen selaimessa oletushakukoneesi.
Näin asetat Googlen hakukoneeksi:
Google Chrome Tietokone
Avaa Google Chrome selain
Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Asetukset. Valitse Hakukone-kohdasta Google.
Safari
Avaa Safari Applessa
Klikkaa hakukenttää. Klikkaa hakukentän vasemmassa yläreunassa olevaa suurennuslasia. Valitse Google
Firefox
Avaa Firefox-selain
Klikkaa selaimen pienen hakupalkin oikeassa yläreunassa olevaa suurennuslasia Klikkaa Muuta hakuasetuksia. Valitse Oletushakukone-kohdassa Google.
Microsoft Edge 79 ja uudemmat versiot
Avaa Microsoft Edge -selain
Valitse oikeasta yläreunasta asetukset ja muut asetukset Valitse vasemmasta reunasta Tietosuoja ja palvelut. Jos sitä ei löydy, valitse ensin vasemmasta yläreunasta valikko Vieritä alas ja valitse osoitepalkki Valitse osoitepalkissa käytetty hakukone ‑kohdan avattavasta valikosta Google
Markkinointitapoja hakukoneissa
Hakukoneissa toteutettavat markkinointitavat:
SEO, Search Engine Optimization eli hakukoneoptimointi: SEO tarkoittaa verkkosivuston optimoimista niin, että se näkyy mahdollisimman korkealla hakukoneiden luonnollisissa eli orgaanisissa hakutuloksissa. Tavoite on sivuston näkyvyyden parantaminen erityisesti niillä hakusanoilla, jotka ovat yritykselle tai palvelulle tärkeimpiä.
SEM, Search Engine Marketing eli hakusanamainonta: Tämä maksullinen mainostamisen tapa näkyy Googlessa ylhäällä ja myös alempana on maksettuja mainoksia. Mainokset näkyvät yleensä hakutulosten ylä- ja alaosassa, ja niiden näkyvyys perustuu tarjouskilpailuun sekä mainoksen laatuun.
Tuote- ja kuvahakuoptimointi: Hakukoneet, kuten Google, tarjoavat myös kuvahakuja, jossa yritykset voivat optimoida tuotekuviaan ja muita kuvia näkyäkseen paremmin kuvahauissa.
Videomarkkinointi hakukoneissa: Videopalvelut, kuten Googlen omistama YouTube, mahdollistavat videoiden optimoinnin hakukoneille sisällön, otsikoiden, kuvauksien ja tagien avulla, mikä parantaa niiden tavoittavuutta oikealle kohdeyleisölle.
Lokalisoitu hakukonemarkkinointi: Paikallinen hakukonemarkkinointi on keskeistä paikallisille yrityksille. Optimointi Google My Business -profiilissa sekä muut paikallisen hakukoneoptimoinnin strategiat parantavat yrityksen näkyvyyttä paikallisissa hakutuloksissa.
Mobiililaitteille optimointi: Koska suurin osa hakukoneiden käyttäjistä hakee tietoa mobiililaitteilla, on tärkeää, että sivusto on optimoitu mobiilikäyttäjille.
Jos yrityksesi kotipaikka on Helsinki, lue täältä lisää.
Usein kysyttyä Hakukoneet
Mikä on turvallisin hakukone?
Startpage on osoittautunut tutkitusti turvallisimmaksi hakukoneeksi, koska se suojaa käyttäjien yksityisyyttä tallentamatta mitään henkilökohtaisia tietoja, kuten IP-osoitteita.
Mikä on Googlen jälkeen seuraavaksi suurin hakukone?
Googlen jälkeen eli toiseksi suurin hakukone on Bing, jonka omistaa Microsoft. Lisäksi muita laajasti käytettyjä hakukoneita ovat Yahoo, Kiinassa suosittu Baidu ja Venäjällä suosittu Yandex.